Ülkemizde flora ve fauna konusunda yapılan sistematik çalışmalar uzun yıllar önce başlamış ve halen devam etmektedir.Bu konuda araştırmaların halen devam etmesini asıl nedeni Anadolunun neredeyse bir kıta zenginliğinde biyolojik çeşitliliğe sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Günümzde her yıl özellikle bitki ve omurgasız hayvanlarda yeni türler bilim dünyasına kazandırılmaktadır.
Mülga Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Tarafından2013 yılında başlatılan "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi" ile 81 ilin biyolojik çeşitliliğinin envanterinin ortaya konması, bu verilerin "Nuhun Gemisi Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanına" girilmesi ve öncelikli tür, popülasyon ve ekosistemlerin izlenmesi için izleme planlartının oluşturulması amaçlanmıştır. Diyarbakır İlimizde 2016 yılında Ulusal Biyolojojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi çalışması başlatılmış, envanter çalışması 2018 yılında bitirilmiş olup izleme çalışmaları devam etmektedir. Envanter çalışmasındaki önceki ve sonraki bulunan tür ve takson sayıları aşağıdaki cetvelde işlenmiştir.
DİYARBAKIR İLİ TÜR KORUMA EYLEM PLANLARI
Ajuga xylorrhiza (Kabamayasıl)
Diyarbakır İli'nde; 2013 yılında Ajuga xylorrhiza (Kabamayasıl) ve 2018 yılında Rosularia blepharophylla (Dicle koruğu) Tür KorumaEylem Planları gerçekleştirilmiştir. Ajuga xylorrhiza'nın tip örneği, 1983 yılında Tan ve Atalay adlı araştırmacılar tarafından Diyarbakır ilinin kuzeybatısında Çermik ilçesi yakınlarından toplanmıştır. 1984 yılında Kit Tan tarafından isimlendirilerek bilim dünyasına tanıtılmıştır.
Rosularia blepharophylla (Dicle koruğu)
- Diyarbakır İli'nde lokal endemik bir tür olan Dicle koruğu ilk kez 1986 yılında Diyarbakır İli'nde toplanan litaratür verilerine göre (EN) Tehlikede kategorisinde bulunmakta olup 1987 yılında Ergani İlçesi'nin kuzeybatısındaki, Hilar Mağaraları çevresinde tanımlanmıştır. Kayakoruğu (Rosularia) Damkoruğugiller (Crassulaceae) ailesine bağlı bir cins olup dünyada 25 tür ile temsil edilmektedir.